tiistai 16. maaliskuuta 2010

TPWX esittää: Laiteblogi, Jakso 37

TPWX esittää: Laiteblogi, Jakso 37. TechnoPenguin ratkoo palaneen kannettavan arvoitusta. Kotimainen viihdesarja, 42min.
 

Sain kaverilta kannettavan tietokoneen, jossa on kuulemma "vikaa". Kolisee, kuumenee, jumittaa ja näyttö sekoilee. Ensimmäiseksi tietysti purin sen ja kas, prosessorin jäähdytysripa oli irti.


Vastakappaleet, jotka normaalisti olisivat kiinni emolevyssä, olivat rapsahtaneet irti, josta seuraa erinäisiä pikku juttuja. Hercule Poirotin tavoin käytin harmaita aivosolujani ja päädyin aihetodisteiden valossa tapahtumaketjuun:
  1. Prosessorituulettimesta löytyi halkaisijaltaan 10mm kokoinen pölypallo. -> Prosessorituuletin on todennäköisesti jumiutunut.
  2. Tästä seuraa että prosessori on käynyt aika reippaan lämpöisenä
  3. Lopulta lämpö ja siilin kiinnikkeissä olevien jousien rasitus on aikaansaanut vastakappaleiden korkkaamisen, jonka johdosta siili on irronnut.
  4. Tästä seuraa kolinaa, kuumentumista ja jumittelua.
Tapahtumaketju pyöri päässäni kuin CSIssä konsanaan. Aikani fiilisteltyä juotin vastakappaleet takaisin emolevylle ja asensin siilin paikalleen.


Mutta tämäpä ei auttanut viimeiseen kohtaan vikalistalla. Jatkoin diagnoosiani Tohtori Housen tavoin: Mikä täsmää oireisiin? Ilmeisesti lämpötila kotelon sisällä on noussut tarpeeksi ja näytönohjain on kuumentunut, aiheuttaen sen särkymisen. Näytönohjaimen piiri oli herkkä kosketukselle ja ajoittain kuva näkyi aivan selkeänä. Aavistelin, että BGA-kannan juotoksissa on mahdollisesti hiusmurtumia, tämä on yleisesti tiedossa oleva nVdian ongelma. Normaali harrastelija olisi lyönyt kuumailmapuhaltimen tulille, mutta koska minulla ei sellaista ollut juuri sillä hetkellä saatavissa, päädyin kokkailemaan.


Paistetaan 200 astetta 10 minuuttia foliolla pellistä erotettuna. Jos joku tässä vaiheessa pitää minua pähkähulluna, googlatkoon "GPU Oven fix". Tekniikalla on korjattu kymmeniä näytönohjaimia, muutama XBOX 360 ja PS3. Leivinuunihan vastaa toiminnaltaa teollisuuden Reflow-uunia, jolla tehdään aivan samanlaisia juotostöitä.

Tässä jaksossa ei ollut kuitenkaan Happy Endiä, sillä näytönohjain ei korjautunut. Kosketusherkkyys katosi, joten juotokset ehjäytyivät, mutta nyt häiriöt pahenivat. Näyttis saattoi olla liian lähellä vastuksia, saatoin kolauttaa jotain rikki kun otin sen uunista tai sitten tämän mallisia kortteja ei voi korjata kyseisellä menetelmällä. Täytyy myöntää, että oli hieman outo tunne laittaa pellillinen elektroniikkaa uuniin. Noh, katiskasta irtoaa sentään 1G muistia ja 60G kovalevy hyötykäyttöön ja mahdollisesti konetta voisi ajaa headlessinä verkon yli.

Ai niin, ironisesti kannettavan malli on Celsius H.

Ensi jaksossa: Asus EEE + XP. Miten asennetaan CD-asemattomaan Asus EEE:hen Windows XP.

Ei kommentteja: