keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Amiga 500


Olipa kerran Commodore-niminen laitevalmistaja, joka halusi tehdä asiat hieman eri tavalla. Syntyi Amiga. Amiga on jännä laite monesta syystä, joista yksi on ehkä se, että se oli aikanaan valovuosia muita valmistajia edellä. En nyt lähde tässä kuitenkaan kertomaan Amigan historiaa, enkä luokittelemaan eri Amigamalleja, koska kummastakin voisi oikeasti kirjoittaa kirjan. (ja joku on varmaan kirjoittanutkin)


Sen sijaan keskitytäänpä tuohon omaan valkoiseen laatikkoon, Amiga 500-malliin. A500-malli julkaistiin Tammikuussa 1987 ja tuotanto alkkoi vuoden puolivälissä. Mallin korvasi vuonna 1991 A500+ ja lopullisesti sen syrjäytti 1992 Amiga 600. Se oli tarkoitettu ns. "low-end"-malliksi Amiga 2000:sen ollessa lippulaivana, ja sitä myytiin n. 600$ hintaan.


A500 käyttää Motorolan 68000-prosessorisarjaa, vakiokellotaajuus on vähän päälle 7MHz ja vakiona muistia löytyy 512k. A500:sta saa stereoääntä ulos, ja tallennusvälineenä on 880k formatoitu DD-korppu. Hiiriohjaus on vakiona ja alkuperäiseen myyntipakkaukseen kuului hiiri.


Sen enempää tekniikasta, siitäkin on kirjoitettu kirjoja ja Wikipedia auttaa. Sen verran täytyy vielä mainita, että lähes mikä tahansa osa Amigassa on päivitettävissä ja korjattavissa itse. Tämä oli hienoa, koska saatoit ostaa halvalla koneen ja päivittää sitä mukaa kun tarvetta tuli.


Oman Amigani sain ilmaiseksi vanhalta koululta, josta se meinattiin heittää roskiin. Mukana ei tullut mitään, vain pelkkä yksikkö. Powerin ja WorkBench-levykkeen sekä hiiriadapterin ostin huuto.netistä parilla kympillä. En siis omista aitoa hiirtä vaan minulla on adapterin perässä tavallinen Logitechin PS/2-pallohiiri (ei kuitenkaan optinen tai laseri... ainakaan vielä :)


Koska alkuun ei löytynyt muita kuin HD-korppuja, en saanut edes kunnollista varmuuskopiota WB-levystä. Tässä yksi päivä rassatessani kuitenkin löytyi laatikollinen vanhoja DD-korppuja ja tilanne parani hieman. Koska minulla on vain WB-levy, eikä esim. AmigaBasic-levykettä, en ole saanut tietoa siirrettyä millään konstilla PC:n ja Amigan välillä. Tämä kun onnistuisi kahdella tapaa:


Toinen tapa on käyttää 720k DOS-formatoituja levyjä, jolloin Amigalla voi ajaa CrossDOS-ohjelman, joka osaa lukea DOS-formatoituja levyjä. Mutta kun ei ole CrossDOSia, ei voi lukea niitä levyjä, jolloin en saa siirrettyä CrossDOSia Amigalle. Aika pähkinä.


Toinen tapa on käyttää sarjaliitäntää tiedonsiirtoon, johon siihenkin tarvitaan jokin terminaalisofta. Ja milläpäs sen siirtää? Yksi keino olisi käyttää MS QBasicia/AmigaBasicia, ja tehdä lyhyt softanpätkä, jolla voisi siirtää jonkin kunno terminaalisoftan Amigan suuntaan. Mutta kun ei ole sitä AmigaBasic-levyä.


Tilanne on vähän kurja, kiinnostaisi kokeilla, miten Amigalta luonnistuu musiikinteko. Siihen kun saa MIDI-soittimen hyvin helposti kiinni. Mutta ehkäpä vanha kunnon huuto.net auttaa. Palataan asiaan.


EDIT 22.01.2008: A501-Lisämuisti tuli, nyt on Amigassa 1M muistia ja patterivarmennettu kello. Kellon akku täytyy varmaan vaihtaa, ei tahdo pitää virtaa kunnolla, mutta pitäisi olla suhteellisen helppo tehtävä.

Ei kommentteja: